{ "title": "Hamilelikte Safra Kesesi", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/hamilelikte-safra-kesesi.jpg", "date": "19.01.2024 14:07:46", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "
Hamilelikte safra kesesi, Karaciğer tarafından üretilmiş olan safrayı kesede biriktiren ve genellikle yemeklerden hemen sonra oldukça fazla bir miktarda salgılayan organımızdır. Torba şeklinde olan safra kesesi ayrıca safranın da depo görevini yapmaktadır. Oldukça sağlam bir organımız olan safra kesemiz patlamadan oldukça yüksek bir miktar safra biriktire bilmektedir. Yemeklerden sonra safra kesesinin bağırsağınıza boşalttığı safra yağ sindirimine yardımcı olur.

Hamilelik dönemi safra kesesi taşı oluşumunda daha fazla etkinlik gösteren bir dönemdir. Hamilelerin yaklaşık en az %5 en çok %10'unda safra kesesi taşına denk gelinmektedir. Hamilelikte artan hormonların ve değişim sürecinde olan yağ ve kolesterol dengesi safra kesesinde taş olma ihtimali daha çok artmaktadır. Doğum yapan kişinin gebelik ve doğurganlık sayısı arttıkça yani doğum yaptıkça safra kesesinde taş olma ihtimali de bu oranla artmaktadır. Safra kesesi hastalıkları genelde kilolu, çok doğum yapan kişilerde, beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde görülür. Ayrıca safra kesesinde taş oluşumunu etkileyen, hızlandıran bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerden bazıları yaşın ilerlemesi, hamilelik, genetik ve sirozdur.

Safra taşı bulunan gebelerde çoğunlukla şikâyet ve belirtileri bulunmamaktadır. Gebelik dönemin de safra kesesi taşı çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanır. Ameliyat mümkün oldukça ertelenir. Ancak ameliyat kaçınılmaz olursa hamileliğin 4. Ayı ve 6. Ayı arasında yapılması beklenmelidir. Hamilelik döneminde safra kesesi iltihabı ise çok nadir görülen bir durumdur. Nadir görülen bir durum olan iltihaplanmanın tedavi yönteminde ise damardan sıvı verilmesi şeklinde bir yöntem uygulanmaktadır. Mide boşaltılması ve ağız yolundan gıda alınmaması gerekmektedir. Bunun dışında bu yöntemler çözüm olmaz ise safra kesesinin alınması gibi bir yöntem uygulanabilir. Hamileliğin 3. Ayı ve 7. Ayında yapılabilen bu ameliyat risk taşımamaktadır. Fakat 3. Ayından önce yapılan ameliyatta hamile kişinin düşük yapma ihtimali oldukça yüksek olurken 7. Ayından sonra yapılan ameliyatlar için ise erken doğum söz konusu olabilmektedir.
" } ] }