{ "title": "Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıkları", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/karaciger-ve-safra-kesesi-hastaliklar.jpg", "date": "19.01.2024 02:20:42", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında bulunmakta olan önemli işlevleri ve fonksiyonları gerçekleştiren bir iç organdır. Sağ kısımda bulunan karaciğerin alt kısmında ise safra kesesi yer almaktadır. Görüntüsü bakımından bir koniyi andırmakta olan karaciğer yaklaşık olarak koyu kırmızı ve kahverengi arasında bir renktedir. Karaciğer iki ana lobdan oluşmakta olup ve bu iki lobcuk ise binlerce lobcukdan meydana gelmiştir. Sağ lob ve sol lob küçük Kanallara bağlıdır. Karaciğer kanda oluşan kimyasal maddeleri düzenlemekte ve karaciğerde oluşan atık maddeleri taşıyan safra adındaki sıvıyı salgılamaktadır. Mideden ve bağırsaktan çıkan tüm kanlar karaciğerden geçmektedir. Enfeksiyonlara karşı daha direnç sağlamakta olan karaciğer herhangi bir hasarda enfeksiyonlara karşı direncinin düşüleceği bilinmelidir. Kandaki bütün kimyasal maddelerden temizlemektedir. Safra kesesi ise karaciğer tarafından üretilen salgının yani safranın toplandığı kese şeklinde, karaciğerin hemen altında bulunan bir organımızdır.

Karaciğer hastalıkları; Karaciğer vücudumuzda önemli işlevler gösterdiği için önemli bir organımızdır. Bu nedenden dolayı oluşabilecek hastalıklar hayati bir önem taşımaktadır.

Karaciğer büyümesi; Çoğunlukla doktor kontrolü altında anlaşılır. Karaciğer ortalama normal boyutuna 15 yaş civarında gelmektedir. Erkekler kadınlara oranla daha büyük bir karaciğere sahiptir tek başına bir hastalık gibi gözükmese de birçok hastalığın habercisi olabilecek niteliğe sahiptir. Çoğu insan karaciğeri büyümesinden habersiz yaşamına devam etmektedir. Fakat karaciğerdeki büyüklük fazla ise karında şişlik ve rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Karaciğerin büyümesine sebep olan faktörler kalp yetmezliği, enfeksiyonlar, metabolik rahatsızlıklar, tümörler ve anemiler karaciğer büyümesine neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra mide bulantısı sarılık gibi durumlar da ortaya çıkabilir.

Karaciğer yağlanması; Karaciğerde anormal seviye de yağ birikmesi ile bu hastalık yani karaciğer yağlanması ortaya çıkmaktadır. Son derece önemli bir hastalığın sonucu siroza da neden olabilmektedir. Karaciğer de az bir miktar yağ bulanabilir. Karaciğer yağlanmasının birçok nedeni olabilir en çok karşılaşılan sebep ise aşırı alkol tüketimidir diyebiliriz. Günümüzde çok rastlanan bir hastalık olduğundan ortalama 4 - 5 insandan birinde görülen bir hastalıktır.

Karaciğer yetmezliği; Vücudumuzdaki diğer hastalıklara bağlı olarak veya bir anda ortaya çıkabilen bir hastalık olarak kişi hayatını ciddi derecede tehdit edebilmektedir. Eğer kişide karaciğer yetmezliği varsa ve hastalık ilerlerse kişide zamanla halsizlik, sarılık, kilo kaybı, iştahsızlık ve karın kısmında sıvı birikimi görülebilmektedir.

Safra Kesesi Hastalıkları; Safra kesesi hastalıkları kendini hazımsızlık ve karın bölgesinde ağrı ile kendini belli etmektedir. Hastalığın türü ve şekline göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Safra Yolunda Oluşan Kistler; Genel safra kanalları veya karaciğer içindeki safra kanallarının değişik şekilde genişlemesi ile gelişen bir hastalıktır. Genişlemenin tam nedeni belli değildir. Doğumda oluşabileceği dair tespitler bulunmaktadır. Safra yolunda oluşan kistlerin farklı tipleri oluşmaktadır. Kistlerin kanserleşme riski büyüktür. O yüzden kistin tamamının alınmasına dikkat edilmelidir.

Safra kesesinde oluşan taşlar; En çok görülen safra kesesi hastalığıdır. Safra kesesinde taş oluşma riski yaş ilerledikçe artmakta olup ve aynı zamanda kadınlarda erkeklerde görülme oranına göre çok daha fazladır. Karın ağrısı en sık görülen belirtilerindendir. Sağ üst kısımda hissedilen ağrı sırta doğru ilerlemektedir. Kusma, bulantı ve ateş gibi şikâyetleri de olabilmektedir.

Safra kesesi kanseri; Safra kesesi duvarına bağlı olarak gelişen kötü huylu tümörler safra kesesi kanserine yol açar. Belirtilerinde sarılık ve şiddetli karın ağrısıdır. Tedavi yönteminde Uzman doktora görülmek şarttır. Hastalığın evresine göre ameliyat yapılmaktadır.
" } ] }