{ "title": "Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/laparoskopik-safra-kesesi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 10:26:49", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı, özellikle safra kesesi ameliyatında kapalı kısaca \"laparoskopik\" teknik kullanılarak uygulanmaktadır. Safra kesesi ameliyatında uygulanan bütün işlem hastanın karın duvarında açılan ufak kesilerin içerisinden karın boşluğuna giriş yapan çubuk şeklindeki aletler ile uygulanmaktadır. Safra kesesi ameliyatında hasta genellikle bütünü ile uyutma işlemi yani genel anestezi tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Laparoskopik teknik kullanılarak yapılan safra kesesi ameliyatının özü ise safra kesesinin bulunduğu karın içerisindeki bağlantısından ayırımı yapılarak mevcut olan çamur ya da taşların tam anlamı ile çıkarılmasını sağlamaktır. Bunun için öncelikle hasta genel anestezi tekniği ile uyutulduktan sonra göbekten içeri ufak bir boru sokularak karın boşluğuna yaklaşık olarak litre gaz verilerek şişirilir. Daha sonra borunun içerisinden çubuk şeklinde olan ufak bir kamera gönderilerek karın içerisindeki durumu televizyonun ekranına yansıtılması sağlanır. Bu sistem sayesinde laparoskopik ameliyat uygulanırken içeride cerrahi aletlerin ve yapılan işlemlerin kolaylıkla görüş imkânını ve hareket alanının da sağlamış olmaktadır.

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatında, hastanın sağ kaburga yayının hemen altında üç adet daha küçük borular yerleştirilerek çubuk şeklindeki cerrahi aletler ise bu borulardan içeri yollanır. Safra kesesi ameliyatını uygulayan cerrah özellikle karın içerisindeki organları ve ameliyat esnasında kullanmış olduğu aletler ile uyguladığı işlemleri televizyon ekranından ameliyat sırasında kolaylıkla takibini yapabilmektedir. Ayrıca laparoskopik teknik uygulanarak yapılan safra kesesi ameliyatlarında karın içerisine gönderilen kamera sistemi ile görüntü büyütülerek hatta istenilen açılar kolaylıkla yansıtılabildiği için cerrahın ameliyatı görüş imkânı diğer açık ameliyat tekniğine göre çok daha üstün olmaktadır. Eğer gerekli görülür ise cerrah ameliyat esnasında video kaydını da kolaylıkla yapabilmektedir. Cerrah ameliyatta öncelikle safra kesesinin damarını ve kanalını bularak titanyum zımbalar ile kapatılır daha sonra kesilerek ayrılır. Sonraki işlemde safra kesesi karaciğere yapışık bir durumda olduğu için yerinden sıyrılarak karın boşluğuna çekilir ve serbest bir hale getirilir. Safra kesesi açılan deliklerin birisinden dışarıya çıkartılır ve içi tamamen boşaltılır. Daha sonra açılan küçük kesiler gizli dikiş ile birbirine yaklaştırılarak safra kesesi ameliyatı tamamlanmış olur.

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı, laparoskopik ameliyatlar çoğunlukla dakika ile dakika arasında değişim göstermektedir. Ancak çok ciddi ilerlemiş olan iltihap vakalarında ya da çok uzun süreli olarak safra kesesinde iltihap sebebi ile fazla sayıda karın ağrısına maruz kalan kişilerde ise laparoskopik safra kesesi ameliyatı daha uzun sürmektedir. Özellikle bu vakalarda alanında oldukça deneyimli cerrahi tecrübe gerekmektedir. Hatta ameliyat uygulanan hastanın sağlık koşulu ve safra kesesi ile bağlantılı olan diğer organların yapısal ilişkisi de laparoskopik ameliyatın uygulanmasını etkilemektedir. Ayrıca laparoskopik teknik uygulanarak yapılan ameliyat açık yapılan ameliyata göre çok daha avantajlı olmaktadır. Hatta laparoskopik safra kesesi olan bir hasta ertesi gün normal yaşantısına çok kolaylıkla geri dönebilmektedir. Özellikle kapalı teknik kullanılarak uygulanan cerrahi ameliyatlarda hastanın vücudunun içerisinde uygulanan işlemler çok daha net olarak görülebilmektedir.
" } ] }