{ "title": "Pankreas Safra Kesesi", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/pankreas-safra-kesesi.jpg", "date": "20.01.2024 18:49:08", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "
Pankreas; Karın boşluğunun arka tarafındaki duvara yapışık olarak duran pankreas iç ve dış salgılarda yer alan bir organımızdır. Özellikle sindirme hazım için önemli ve gerekli olan pankreas bez yapılı bir dokuya sahiptir. Üretilen dış salgılar kanal ve on iki parmak bağırsağına aktarılır. Pankreasın ürettiği bu salgının adı ise pankreas öz suyu adını almaktadır. Pankreas öz suyu sindirim sistemimiz için önemli bir olaydır. Pankreas öz suyu sindirim için önemli bir olay olmakla beraber Amilaz, Lipaz ve Fripsin fermentleri denilen bu 3 enzimi üretmektedirler. Bu enzimler sayesinde protein, karbonhidrat ve yağın kolay bir şekilde hazmedilmesini sağlamaktadır. Bunlar dış salgı ile gerçekleşen olaylardır. İç salgıda gerçekleşen işlem ise pankreasın içinde bulunan keseciklerin sayesinde oluşan sıvılar ise vücutta kan şekerini ayarlamakta ve aynı zamanda vücudun insülin, glukagon ayarlarını dengelemektedir. Pankreasın iç salgısı vücudun dengesi için önemli bir yer edinmektedir. Şekil bakımından bir çekiç görünümünü andıran pankreas kırmızımsı bir renktir. 3 ayrı kısımda incelenen pankreas baş kısmı, gövde kısmı ve kuyruk kısmı bölümleri bulunmaktadır. Baş kısmı on iki parmak bağırsağının açıklık kısmında bulunurken kuyruk kısmı dalağa kadar uzanmaktadır. Pankreasın içinde boşaltıcı görevi gören iki kısım bulunmaktadır. Diğer hastalıklara nazaran daha zor anlaşılan bu hastalık çevresinde bulunan diğer organlardan kaynaklı olmaktadır. Özellikle bazı pankreas hastalıklarını karın ağrısı olarak sanılmakta ve karıştırılmaktadır.

Safra Kesesi

Karaciğer tarafından salgılanan safranın yine karaciğerde alt kısımda toplanan salgı bir torba şeklindedir. Ayrıca safranın depo görevini yapmakla beraber safrayı da daha koyu hale getiren bir organımızdır. Armuda benzemekte olan safra kesesi karaciğer alt çukur kısmında bulunmaktadır. Sağlam bir organımız olan safra kesesi patlamadan yüksek bir miktar sıvı alabilmektedir. Üç kısmı olan safra kesesi altta ve ön kısımda bulunan kalın ve aynı zamanda geniş kısmına kese tepesi denmekte, yukarı ve arka kısımda bulunan dar yere ise kese boyunu denilmektedir. Safra kesesinin duvarı kas bakımında zayıf ve ince olduğundan kas hareketleri ne kadar yapılırsa yapılsın kesede bulunan safra tam anlamıyla boşalmamaktadır. Safra kesesinin görevi ise saframızı depo etmektir. Safra tuzları, kol esterin, bilirübün gibi maddeler çoğunlukla kesenin duvarından eğilmezler. Bu nedenle de kesede bulunan safranın koyuluğu artmaktadır. Kese kasıldığı zaman kesenin içinde bulunan safra bağırsağa boşalmaktadır. Böylece sindirim için yeterli miktarda safrayı elde etmiş oluruz. Safra kesesinin bir görevi de safra yollarında bulunan iltihaplanmaları da düzenlemektir. Safranın işlevleri ise yağları küçük küçük damlacıklar şekilde ayırmaktadır. Diğer bir işlevi ise yağ sindiriminin son hali ile yağda çözünen A, D, E, K vitaminlerinin emilimine yardımcı olmaktır. Kanda bulunun yıkım ürünlerinin yok olmasında da görev almaktadır.
" } ] }