{ "title": "Safra Ameliyatı", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-ameliyati-3838.jpg", "date": "20.01.2024 04:38:27", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Safra ameliyatı, safra ameliyatları oldukça sık uygulanan basit bir ameliyat türüdür. Fakat her ameliyatta olduğu gibi safra ameliyatlarında da komplikasyon gelişme olasılığı vardır. Safra ameliyatları açık ve kapalı ameliyat olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak genelde kapalı yani laparoskopik cerrahi yöntemi kullanılarak yapılır. Kullanılacak ameliyat türü hastanın durumuna göre seçilir.

Laparoskopi sayesinde karından açılan ufak deliklerden özel aletler yerleştirilerek gerçekleştirilir. Laparoskopi genel anestezi kullanılarak uygulanır. Laparoskopinin amacı safra kesesi içindeki taş ve çamurlarla birlikte safra kesesinin tamamen almaktır. Karından açılan kesilerden ufak bir boru yerleştirilerek karın boşluğu özel bir sıvı ile şişirilir. Borunun içine kamera sistemi yerleştirilerek karın iç kısmı monitörden izlenir. Bu sayede cerrahi için görüş imkânı sağlanır. Sağ kaburga altından ufak borular yerleştirilerek yine kullanılacak aletler bu içeri yerleştirilir. Doktor karın içini ve kullandığı aletleri ekrandan seyrederek ameliyatı gerçekleştirir.

Görüntü ekranda büyütülerek ameliyatın daha konforu ve rahat geçmesi sağlanabilir. Laparoskopi yani kapalı ameliyat açık ameliyata nazaran daha avantajlıdır. Ameliyat gerçekleşmeden önce safra kesesi damarı ve kanalı bulunur. Kanal ve damar titanyum zımbalarla kapatılır. Ardından kesilerek ayrılır. Ardından safra kesesi karaciğerden ayrılarak karın içinde serbest bırakılır. Karın içinde serbest kalan safra kesesi karından açılan deliklerden çıkarılır. İşlem tamamlanırken karın içine verilen özel sıvı boşaltılır. Açılan delikler tekrar kapatılarak ameliyat tamamlanır. Laparoskopi yaklaşık 15-45 dakika içinde tamamlanır. Hastalık şiddetli seyreden kişilerde operasyon süresi biraz daha fazla olabilir. Hastanın genel sağlığı, safranın durumu ve safra kesesine komşu olan organların durumuna göre ameliyat gidişatı farklılık gösterebilir.

Safra ameliyatı için kullanılan açık ameliyat tıp dilinde açık kolesistektomi olarak tanımlanmaktadır. Hasta genel anestezi ile uyutulur ve karından kesi açılarak karın boşluğuna girilir. Açılan keşiden safra kesesi çıkartılır. Kapalı ameliyata nazaran hastanın iyileşme süresi daha uzundur. Hastanın tam olarak iyileşmesi 2 ayı bulabilir.

Safra ameliyatı sonrası

Safra ameliyatından sonra hekim hastası için uygun bir beslenme programı tavsiye eder. Doktorun tavsiye ettiği beslenme programına harfiyen uyulmalıdır. Aksi durumlarda ameliyat sonrasında ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Ameliyattan sonra gelen birkaç gün hastanın katı gıdalar yerine sıvı gıdalar ile beslenmesi gerekir. İyileşme süresinde asitli, yalı gıdalardan kaçınılmalıdır. Birkaç kısıtlanan yiyecekler ilerleyen dönemlerde beslenme listesine yavaş yavaş eklenebilir. Safra ameliyatından sonraki 2-3 ay kırmızı, et, tavuk gibi besinler tüketilmemelidir. Bu süreçte bol süt ve süt ürünleri ile beslenilmelidir. Lifli gıdalar ameliyat sonrasında oluşabilecek ishale karşı iyi gelir. İshali önlemek için bu dönemde lif içeriği bol olan besinlerin tüketimi önerilir. Su tüketimi de beslenme kadar önemlidir. Gün içinde en az 2 litre su içilmelidir. İshali tetikleyebilecek çay, kahve, yağlı ve acılı gıdalar ve çok şekerli besinlerden mümkün olunduğunca uzak durulmalıdır.

Safra kesesi ameliyat ile alındıktan sonra safra sıvısı etraftaki organlara sızıntı yapabilir. Bu sızıntı cerrahi anında oluşan bir yaralanma sonucu meydana gelebilir. Ameliyattan sonra kronik ishal görülebilir. İshal safra ameliyatlarından sonra yaşanan en bilindik şikâyetler arasındadır. Vücutta safra ve safra asitleri kalın bağırsağa gider ve buraya ulaşan safra ve asitler vücutta ishale yol açar.

" } ] }