{ "title": "Safra Asitleri", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-asitleri.jpg", "date": "20.01.2024 18:53:54", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Safra Asitler, Safra karaciğer tarafından üretilen bir salgıdır. Halk arasında adına öd de denilen bu salgı pankreas salgısındaki Lipaz frementi ile yağları sabunlaştırarak sindirilmesini sağlar. Safra suyu öd kesesi denilen küçük bir kesede birikir ve bağırsaklara bu keseden salgılanır. Safra midenin hemen altında bitişindeki oniki parmak bağırsağına dökülür. Safra onikiparmak bağırsağına dökülen sıvılardan birisidir. Safra sıvısının %97'si sudur geri kalanı ise direk bilirübin, biliverdin, safra tuzları, safra asitleri, lipitler adı verilen fosfolipit, kolosteral, trigliserit türleri, elektrolitler, bazı enzimler ve karaciğerin zehrini giderdiği bazı maddelerden meydana gelir. Safra karaciğerde iken açık sarı renktedir ve oldukça akıcıdır ve oldukça acıdır. Karaciğerde toplandıktan sonra safra kesesine aktarılır safra kesesine dolar. Safra kesesine dolduktan sonra kıvamı koyu bir hal alır ve tadı da dahada acımtırak bir hale gelir. Bağırsaklara yağlı bir madde gelmesi ile safra kesesinin kasılması sonucu bağırsaklara dökülür. İnce bağırsaklarda yağlar yağ asitlerince parçalanır. Yağ asitleri ince bağırsağın alkalik ortamında kalsiyum tuzları ile birleşerek suda çözülmez kalsiyum sabunları haline gelir.