{ "title": "Safra Diyeti", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 11:42:25", "author": "Fatma Kaya", "article": [ { "article": "
Safra diyeti, safra kesesi ameliyatından sonra hastaların dikkat etmesi gereken yemek düzeni için koyulan bir perhizdir. İzin verilen yiyecek ve içeklerin dışında vücuda vereceği zararı yüzünden yasak olan besinler de vardır. Safra diyetinde olanlar gün içerisinde fazla öğün yapıp azar azar yemelidirler. Örneğin; günde 3 öğün yerine 5-6 öğün yeyip, yiyeceklerinin miktarını ona göre ayarlamalıdırlar. Doktor tavsiyesi bir diyet listesi dışında yasaklı yiyecekleri bilmekte de fayda vardır.

Safra kesesi diyetinde izin verilen besinler nelerdir?

İçecekler: Süt, muzlu süt, ayran, salep, bitki çaylarından: ada çayı, ıhlamur. Çay ise açık olarak fazla olmamak şartıyla tüketilebilir.

Kahvaltı ürünleri: Haşlanmış yumurtanın sadece beyazı, dil peyniri, beyaz peynir, kaşar peyniri, gravyer peyniri.

Yemekler ürünleri: Balık, kırmızı et, tavuk eti, karaciğer, böbrek, yürek, dalak, beyin ve dil gibi sakatatlar. Tüm bunlar ızgara, haşlama yahut fırında pişirilerek tüketilmelidir.

Çorbalar: Acısız tarhana, yayla çorbası, un çorbası, pirinç çorbası, mercimek unu çorbası, süzme sebze çorbaları, domates çorbası, şehriye çorbası.

Unlu mamuller: Makarna, şehriye, erişte, irmik, kuskus, fırında pişirilmiş yufka börek, sade kek, sade kurabiye, sade kraker, peksimet, bisküvi, şekerli sade kuru pasta.

Baharatlar ve soslar: Nane, kekik, tarçın, Hindistan cevizi, un, süt ve tuz ile yapılmış soslar.

Sebzeler: Soğan, havuç, taze fasulye, pancar, ıspanak, kabak, pazı, ebegümeci, patates, domates suyu. Sebzeleri iyice pişirilip tüketilmelidir.

Tatlılar: Fırında pişmiş: revani, yoğurt tatlısı gibi hamurlu tatlılar, muhallebi, sütlaç, tavuk göğsü, sade pelte, jöleli tatlılar, sade lokum, reçel, süzülmüş bal ve şeker.

Komposto ve meyveler: Elma, şeftali, kayısı ve kırmızı erik kabuksuz olarak pişirilmelidir. Ekşi olmayan bütün meyvelerin suları. Çiğ meyve olarak: muz, tatlı elma, çekirdeksiz üzüm, kiraz, kayısı, şeftali.

Safra diyetinde yasak olanlar şeyler nelerdir?

Diyette çay içme izni ancak açık olmak şartıyla verilir. Bu sebeple koyu çay diyet yasağının başında geliyor. Kahve, kola gibi gazlı içecekler, limonata gibi asit barındıran içecekler, maden suyu, soda yasak. Hazır meyve suları ve alkol, çikolata, sütlü kakao, boza da içilmesi yasak olan içecekler arasında. Yine perhizde yeri olan et, tavuk balık gibi besinlerin yağda kızartılması kesinlikle yasak. Sucuk, sosis kızartmaları da bu yasağa dahil. Kızartmanın her türlüsü bu hastalık sürecinde zararlı olan bir yemek türüdür. Diyette bulunmayan bir diğer şey ise acı, acılı tarhana çorbası, baklagillerle yapılmış çorbalar ve hazır çorbaların tümü yasak listesinde yer alıyor. Baharatlı bisküvi ve krakerler, mısır, bulgur yarma ve kuru fasulye, nohut, buğday gibi baklagiller ile yapılmış tüm yiyecekler diyet içerisinde yasak olan besinlerden. Turşu, sirke, ketçap, hardal, sarımsak, zeytin, çemen, kuru yemişler, limon tuzu, çiğ olan kurutulmuş meyveler de sakınılması gereken yiyeceklerden. Tatlılarda izin verilen tariflerin kakao yahut tahinle yapılmış olanları safra diyetinde olan hastalar için yasak besinlerden. Tahin helvası, çikolatalı pasta, kakaolu kekler gibi ekşi olan tüm meyveler de yenilmemesi gerekenler arasında.

Ameliyat sonrası iyileşme dönemini çabuk atlatıp, iyileşme göstermek için safra diyetini doktor tavsiyeleri ile dikkate almak da fayda vardır.
" } ] }