{ "title": "Safra İltihabı", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-iltihabi.jpg", "date": "22.01.2024 01:11:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Safra iltihabı, Safra kesesi fosseptikinin tıkanması nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Tıp camiasında kolessistit olarak tanımlanan safra iltihabı, ilerlediği zaman safra kesesi büzülerek fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez. Devamlı safra salgılanarak kese hacminde artış yaşanır. Safra iltihabı nedeniyle hasta yemekten sonra sürekli gaz ve gerginlik hissine maruz kalabilir. Hastalık oluşmaya başladıktan sonra safra kesesi şişer ve gerilir. Şişme ve gerilme nedeniyle bölgede ödem, dolaşımda ise bozukluklar oluşur. Bu durum devam ettiği sürece safra kesesinde çürüme ve delinme yaşanabilir. Tıkanıklık ileri aşamalarda kese içinde çamur ve taş oluşumuna yol açar. Yaşanan bu olumsuzluklar safra kesesinin boşaltımı gerçekleştirmesine engel olur. Safra kesesi iltihabı akut olarak seyrediyorsa nedeni safrada meydana gelen taşlardır. Bu tür safra kesesi iltihaplarında aniden başlayan sırt ve omuz ağrısı, ateş yükselmesi, mide bulantısı ve kusma görülür. Safra iltihaplarında %90 neden safra kesesi taşlarıdır. Safra iltihabının nedeni ne olursa olsun zaman kaybı yaşanmadan tedavi olunması gerekir.

Safra iltihabı neden olur?
Safra iltihabı belirtileri nelerdir?

Safra iltihabında en bilindik belirti karın ağrısıdır. Kanın sağ kısmında meydana gelen ağrı zaman geçtikçe yüksek ateşe yol açar. Ağrı göğüsten başlayarak vücuda yayılım gösterir. Safra iltihabına yol açan etken yemeklerin ardından mide bulantısı ve kusma yaşanmasına da yol açabilir. Yaşanan ağrı genellikle ara ara gelir ve oldukça uzun sürer. Safra kesesinin bulunduğu kısma baskı yapıldığında yaşanan ağrının şiddeti artar. Ağrı nedeniyle ten renginde sarılık ve ciltte döküntüler meydana gelebilir.

Safra iltihabı nasıl teşhis edilir?

Safra iltihabı yaşanan belirtiler nedeniyle doktora başvurulduğunda kolaylıkla tespit edilebilir. Doktor ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirir. Eğer fiziksel muayene tanı için yeterli olmazsa laboratuvar tetkiklerine başvurulur. Yapılan tetkikler sonucu safra iltihabı kolaylıkla tespit edilebilir.

Safra iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Safra iltihabı bölgede oluşan bir taş nedeniyle meydana gelmişse ilk olarak taşın durumu incelenir. Doktor hastayı muayene eder ve röntgene alır. Şayet inceleme sonucu ameliyat tek tercih ise işlem laparoskopi yöntemi ile gerçekleştirilir. Laparoskopi yöntemi ile hastada ufak delikler açılarak, kolaylıkla oluşan taşlar çıkarılarak işlem gerçekleştirilebilir. Özel kamera sistemi ile safra iltihabının bulunduğu alana girilir. Bu sayede kamera sistemi ile iltihaba neden olan taşlar temizlenir. Ancak ilerleyen dönemlerde safrada tekrar taş oluşma ihtimali oldukça yüksektir.

Safra iltihabında bazen tek ve uzun vadeli çözüm safranın alınması olabilir. Safra iltihabı için hastanın vücudundan 1 santim büyüklüğünde bir kesi açılır ve bu keşiden safra kesesi çıkarılır.

Safra iltihabı için ilaç tedavisi uygun görülebilir. İltihabı dağıtmak ve şikâyetleri azaltmak için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Fakat ilaç tedavisi ile safra kesesi iltihabı tam anlamı ile yapılamaz. İlaçlar kullanıldıktan sonra iltihabın tekrar oluşma ihtimali oldukça yüksektir.

" } ] }