{ "title": "Safra Kesesi Ağrısı", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-agrisi-6191.jpg", "date": "19.01.2024 12:55:43", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "
Safra kesesi ağrısı, Karaciğerdensalgılanan Safrayı depolayan ve sindirim için gerekli olan miktarı bağırsaklara aktaran bir organdır. Safra kesesi hastalığı belirtileri genellikle karın bölgesinde; bir anda oluşan ağrı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi ve hazımsızlık olarak ortaya çıkar. Safra kesesi ağrısı bölgesel olarak değişiklik gösterebilir. Ancak sağ üst karın bölgesinde yaşanan ağrılar en sık görülen belirtileridir. Safra kesesinden dolayı yaşanan bu ağrılar karında başlayıp sırtın üst bölgesine kadar yayılır. Midenin üstüne bastırılınca da bu ağrı hissedilir. Genellikle safra kesesi ağrısı ağır yağlı yemeklerden sonra artabilir. Bu ağrı klasik ağrı kesicilerle geçmez. Bu ağrılar büyük ölçüde safra kesesinde taş olduğunu gösterir. Böyle bir rahatsızlık hissettiğiniz de ağrılar artmadan mutlaka doktora görünmelisiniz.

Safra Kesesi ağrısı neden olur?

Safra kesesi iltihabı, safra kesesinde bulunan taşların neden olduğu bir çeşit iltihaplanmadır. Bu iltihaplanma şiddetli safra kesesi ağrılarına neden olur. Karnın sağ üst bölgesinde hissedilen ağrılar safra kesesinden kaynaklı olabilir ve özellikle safra kesesi taşının habercisi olabileceğinden hiç vakit kaybetmeden Uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Çünkü safra kesesi taşları ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Klinik bulgularda ve muayene de safra kesesi taşı düşünülen hastalarda tanısı radyolojik olarak konulur. Bu hastalarda en değerli teşhis koyma yöntemi karın ultrasonografisidir. Sarılığı olan komplike olgularda MR/MRCP ve ERCP tetkikleri de yapılabilir.

Safra kesesi ağrısı teşhisi konulan hastaların tedavisi için izlenecek yol, genellikle taşın büyüklüğüne ve bulunduğu yere bağlıdır. Eğer taş küçükse veya safra kesesinin içindeyse ve safra kesesinin işleyişinde bir soruna neden olmuyorsa tedavi gerektirmeyebilir. Ancak taş safra kesesini ve kanallarını tıkayacak kadar büyükse ve safra kesesi ağrılarına yol açıyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Safra kesesi ağrısı bulunan hastaların tedavisinde doktor hastanın genel sağlık durumuna, yaşına, taşın büyüklüğüne ve neden olduğu rahatsızlığa göre aşağıdaki tedavi yöntemlerinden birini veya birkaçını kullanabilir.

Beslenmenin düzenlenmesi: Safra kesesi ağrısı bulunan kişiler yemekleri yavaş ve dinlenerek yemeli, yağlı ve vücudu yoracak yemeklerden kaçınmalı, süt ve süt ürünleri kısıtlanabilir ya da bir süre tüketilmemelidir.

Litotripsi: Litotripsi yüksek frekanslı ses sayesinde şok dalgaları kullanılarak safra kesesi, böbrek ve idrar yollarında meydana gelen taş oluşumlarının kırılması yöntemidir. İşlem sonrası taşlar geçtiği bölgelere zarar vermeyecek kadar küçülür ve normal yollarla vücuttan atılır fakat bu yöntem ancak belirli büyüklükteki yumuşak taşlara uygulanabildiği için her hastada kullanılmaz.

İlaç Tedavisi: Safra kesesi ağrısı için ilaç tedavisi sık kullanılan bir yöntem değildir çünkü başarı yüzdesi Litotripsi yöntemine göre çok daha düşüktür ve bu tip ilaçların güçlü yan etkileri bulunmaktadır. Ancak kişinin sağlık koşulları Litotripsi yöntemi için uygun değilse ilaç tedavisi düşünülebilir.
Safra Kesesi Taşı Ameliyatı: Safra kesesi taşı bulunan hastaların büyük bir bölümü ameliyatla tedavi edilmektedir. Ameliyat 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. İlki bölgede bulunan tüm taşların temizlenmesi, diğeri ise safra kesesinin tümüyle alınmasıdır.
" } ] }