{ "title": "Safra Kesesi Görevi", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-gorevi.jpg", "date": "21.01.2024 06:18:18", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Safra Kesesi Görevi, Safra kesesi karaciğerden doğal olarak salgılanan safranın toplandığı ve karaciğerin altında bulunan torba şeklindeki bir organdır. Safra kesesi karaciğerin alt bölgesinde safrayı depolayarak sıvı haldeki safranın yoğunlaşmasını sağladıktan sonra gerekli durumda oniki parmak bağırsağına koyulaşmış safranın atılmasını sağlayan organımızdır.

Safranın Vücut Sağlığı Açısından Önemi
Safra Kesesinde bulunan safranın en önemli görevi vücutta bulunan yağları çok küçük parçacıklara ayırmaktır. İkinci işlevi ise yağ sindirimi ile ortaya çıkan A, D, E, K vitaminlerinin yağ içerisinden ayrılmasını sağlayarak vücuttaki enzimlerin bu vitaminlerden faydalanmasını sağlar. Diğer taraftan safra kan hücreleri üzerinde tahribat oluşması halinde bu yıkıma sebep olan zararlı yapılara vücut dışına atılmasını sağlamaktadır. İnsan vücudunda hemoglobin parçalanmasına sebep olan biluribin ve kolesterol ögelerini içeren yapıların atılması safranın sağlamış olduğu vücutsal özelliktir. Safrandan aşırı miktarda tuz ve su kaybı durumu gözlenirse safraya aşırı miktarda kolesterol salgılaması durumda kolesterol değerleri düşerek safra taşları oluşabilir. Safra kesesi bu taşlardan dolayı tıkanır ve bağırsağa dökülmez ise safra pigmentleri geri emilim ile karaciğer ve safra kesesi yoluyla kana karışarak sarılık hastalığının oluşmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple safra kesesi ihtiyaç duyduğunda vücuttaki safrayı bağırsağa aktarır.

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi bazı durumlarda vücuttan bağırsak yoluyla atılması gereken safranın atılmasını gerçekleştiremez böylesi durumlarda vücut sağlığı bozularak birtakım hastalıkların oluşmasına neden olur;

Safra kesesi kanseri, safrada taş oluşması, safra kesesi iltihabı gibi safrada oluşan bir kısım hastalıklar safra kesesinin görevini yerine getirmemesinden dolayı oluşabilecek hastalıkların başında gelmektedir. Safra kesesi görevini yerine getirmediği durumlarda hasta üzerinde mide bulantısı, mide ağrısı, karında şişme ve kusma gibi durumlar gözlemlenir. Böylesi durumlarda Uzman hekime başvuruda bulunulmalıdır.
" } ] }