{ "title": "Safra Kesesi Kumu", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-kumu.jpg", "date": "19.01.2024 17:22:35", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Safra kesesi kumu, belli bir süre sonra kişilerde çok ciddi problemlere neden olan bir durumdur. Bazı insanlar tarafından ve bazı doktoralar tarafından en basit şekilde bu soruna safra kesesi çamuru da denilmektedir. Safra kesesi kumu daha çok çamur kıvamında olduğu için, bu kumlara çamur demek yanlış olmayacaktır. Safra kesesi içerisinde oluşan kumlar bir süre sonra çamur şeklini alır ve biraz daha zaman geçtikten sonra sertleşerek taş haline gelir. Yani sarfa kesesi kumunun son hali taştır. Fakat taş haline gelen safra kesesinde bulunan kum, taş haline geldiği zaman insanlarda çok ciddi belirtiler vererek problemlere neden olmaktadır. Oluşan taşlar, safra kesesinin asıl görevini yapmasını engelleyerek kişide rahatsızlıkları ortaya çıkarır. Safra kesesi kumu, genellikle yeşil bir renktedir. Fakat bazı insanlarda beyaz renginde ya da sarı renkte olabilmektedir. Bu nedenle safra kesesi taşlarının farklı renklerde olduğunu söyleyebiliriz. Safra kesesi kumu, kristal yapısındadır. Hemen hemen böbrek taşları gibi olsa bile safra kesesinde oluşan kum miktarı oldukça fazladır. İnsanlarda çok büyük belirtiler gösteren safra kesesi kumları, aslında temizlenebilir. Fakat bu kumlar eğer çok artmışsa ya da taş haline gelmişse temizlenmesi mümkün olmaz ve cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulur. Bu nedenle erken teşhis, birçok hastalıkta olduğu gibi safra kesesi kumunda da çok büyük önem taşımaktadır. Safra kesesi kumu, insanlarda çok farklı belirtilere neden olur. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı, hastayı doktora götürecek derecede olacaktır.

Safra Kesesi Kumu Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi kumu neden oluşur?

Safra kesesi kumu, birçok farklı nedene bağlı olarak gelişmektedir. Bunlardan en önemlisi kişilerdeki kalıtsal faktörlerdir. Örneğin kişilerde görülen safra kesesi fonksiyon bozuklukları direk olarak safra kesesi kumu sorununun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu durumun yanı sıra çok sık karşılaşılan safra kesesi iltihaplanması sorununda da safra kesesi içerisinde kum birikir. Eğer bu kum safra kesesinden uzaklaştırılmasında taş oluşumu meydana gelecektir. Safra kesesi kumunun bir diğer görülme nedeni ise kişide çok fazla kolesterol bulunmasıdır. Bu nedene bağlı olarak meydana gelen sorunlarda genellikle yaşlı insanlarda sorunlar meydana gelir. Çünkü bu kişilerde kolesterol sorunu çok fazladır.

Safra Kesesi Kumu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra kesesi kumu, eğer safra kesesine büyük hasarlar vermişse kesinlikle safra kesesinin alınması gerekmektedir. Bu durumun yanı sıra eğer sorun çok büyümemiş ise kişinin safra kesesi kumdan ameliyat yöntemi ile arındırılır. Son yöntem ise kişinin ağız yolu ile kumları eriterek atmasını sağlayacak ilaçları kullanmasıdır. Tabi ki ilk tedavi ilaçlardır.
" } ] }