{ "title": "Safra Kesesi Laparoskopi", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-laparoskopi.jpg", "date": "19.01.2024 12:00:47", "author": "Mehmet", "article": [ { "article": "
Safra kesesi laparoskopi, Laparoskopi bir ameliyat yöntemidir ve bu ameliyat tekniği ülkemizde kapalı ameliyat diye de bilinir. Safra kesesi için kullanılan bu ameliyat tekniği daha başka hastalık tedavileri içinde kullanılmaktadır. Ülkemizde son 20 yıldır kullanılan bu ameliyat yöntemi oldukça gelişmiş genel cerrahlarımız tarafından da benimsenmiştir. Safra kesesi laparoskopi ameliyatı olacak hasta tahlil ve tetkikler neticesinde muayene edilerek bu ameliyat tekniğinin uygun olup olmadığı genel cerrah tarafından belirlenir. Ameliyat olacak hasta için kullanılacak bu yöntem şu şekilde yapılır.

Safra kesesi laparoskopi ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyata karar verilen hastaya genel anestezi yöntemi uygulanarak tamamen uyutulur. Bazen bu ameliyat ile başlanılıp küçük bir ihtimal dahi olsa açık ameliyat yöntemine geçiş yapılabiliyor. Laparoskopik ameliyatlarda 4 adet küçük kesi uygulanır. Bu kesilerden birisi göbeğin alt karın boşluğuna uygulanarak hava ile şişirilir. Bir diğer kesi ise karın üst tarafına açılarak kamera yerleştirilir. Açılan diğer iki delikten ise ameliyat için gerekli aletler sokularak ameliyat gerçekleştirilir. Bu ameliyatta doktorun tecrübesi kadar kameranın görüş özelliği de çok önemlidir. Yerleştirilen küçük kamera safra kesesini net görebilecek bir konum belirlenir daha sonra bu görüntü büyük monitör aracılığıyla ameliyatı yapan genel cerraha yansıtılır. Laparoskopi ameliyat yönteminde gözle görebilme olasılığı yoktur. Doktor ameliyatı kamera yöntemi ile gerçekleştirir. Safra kesesi ilk önce damarlardan ve safra kanalından uçları kapatılarak ayırt edilir. Sonra karaciğer ile bağlantısı kesilir ve en son safra kesilerek dışarıya çıkarmaya çalışılır. Örneğin; Safra kesesinde taş var ise bu burun ameliyatsız ilaçla tedavisi mümkün değildir veya safra kesesi alınmadan sadece taş ve çamur gibi benzeri kistler temizlense olabilir mi demeyin çünkü daha önce birçok kez uygulanmış ve alınan taşlar bir ay içerisinde tekrardan oluşmuş, şimdilerde ise safra taşları ayrı olarak alınması için ameliyat hiç denenmez olmuştur. Başarı sağlanamadığı araştırmalar ve denemeler sonucunda anlaşılmıştır ve bu tür ameliyatın hiçbir faydası olmadığı anlaşılmıştır.

Laparoskopi ameliyat sonrası

Safra kesesi laparoskopi ameliyat geçiren hasta bir gün müşahide altında tutulur sonra taburcu edilir tedavi süresini ayakta geçirebilir. Vücuduna açılan kesi yaraları bir hafta içerisinde iyileşir belli belirsiz izler kalabilir. 10 gün sonra kontrol amaçlı tekrar muayeneye gelmesi gerekir ve var ise şikâyetleri değerlendirilir. Diğer açık yöntem ile ameliyat olan bir hasta en az bir hafta hastanede kalması, dikişlerinin pansuman yapılması, yara izleri çekilen acı ve akan kan, derken hasta için yorucu bir operasyon oluyordu. Bu yöntem sayesinde vücudun dışarıdan enfeksiyon alma riskine oldukça azdır. Vücudunuzdan akan kan miktarı daha az olacağından toparlanma süresi daha az olacaktır. Yalnız doktorunuz açık ameliyat yönteminde tercih edebilir. Yapılan muayeneler neticesinde hastanın durumu bu ameliyat yöntemine uymayabilir. Doktorunuzun vereceği bir karardır müdahale edilemez ama biliyorsunuz son yıllarda hekim tercihi için seçenekleriniz vardır. Kendiniz için, sağlığınız için hangisi uygun ise onu seçin. Safra kesesi laparoskopi ameliyat tekniği için doktorunuzun tecrübesine ve bu konuda başarılı olduğuna kanaat getirin iseniz masaya o şekilde yatın. Ameliyata psikolojik olarak da hazır olmanız çok önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

" } ] }