{ "title": "Safra Kesesi Ne İşe Yarar", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-ne-ise-yara.jpg", "date": "19.01.2024 11:32:26", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "
Safra Kesesi Nedir, Safra, karaciğer de üretilir ve oradan bağırsağa dökülen bir salgıdır. Bu salgı yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Bazı gereksiz olan maddelerin vücuttan atılmasında büyük rol oynar. Ortalama olarak bir günde 600 ml safra karaciğerde üretilir ve ana safra kanalından onikiparmak bağırsağına dökülür. Safra kesenin vücudumuz için önemi büyüktür. Safra kesesi karın sağ üst tarafından yer alan karaciğerin alt kısmına yapışık durumdadır. Görüntüsü armut biçimindedir.

Safra Kesesi Ne İşe Yarar

Safra kesesinin başlıca görevi karaciğerin ürettiği safranın belli bir kısmını açlık dönemde ana safra kanalında emerek depo etmek. Sindirim sırasında ise yardımcı olmak için yeniden bağırsağa salgılanmaktadır. Safra kesesinin büyüklüğü hakkında bilgi vermek gerekirse yaklaşık olarak 50 ml hacmindedir. Safra kesesinin şöyle bir özelliği de bulunmaktadır gerektiğinde safrayı on katına kadar yoğunlaştırabilir ve eğer ki gerekirse hacmini altı katına kadar da arttırabilir. Mideye gelen gıdaların sindirimine yardımcı olmak için mide kasılarak yarım saat içinde midenin içindekinin yarısından çoğunu bağırsağa boşaltır ve yaklaşık olarak bir saat içinde yine toplar. Karaciğerin safra kesesine ihtiyaç duymadan doğrudan bağırsağa gönderebilme özelliği vardır. Eğer ki safra kesesi yok ise bu büyük bir problem yaratmaz ve safranın tamam mı ana safra kanalının yardımı ile doğrudan bağırsağa iletilebilir. Bu durumda şöyle bir şeyi söylersek yanlış olmaz. Safra kesesi yaşam için vazgeçilmez bir organ değildir. Safra kesesinin iltihaplanması veya taş oluşması durumunda alınması herhangi bir risk yaratmaz. Safra kesesi yukarıda da bahsettiğimiz gibi karaciğerde üretilen safrayı depolayan ve bağırsağa gönderen bir organdır. Sindirim anında safra kesesi devreye geçer ve içinde bulundurduğu safrayı bağırsağa iletir. Bu madde yağlı maddelerin emilimini sağlar. Safranın en önemli işlevi yağları küçük parçalara bölmektir. Safra kesesi yağda çözülen vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Bu vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Kanda yer alan önemli sayılan yıkım ürünlerinin dışarı atılmasında büyük rol oynar. Ayrıca antiseptik özelliği sayesinde zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
" } ] }