{ "title": "Safra Kesesi Pankreas", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-pankreas.jpg", "date": "21.01.2024 20:17:44", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Safra Kesesi, Karaciğere yapışık şekilde şeffaf içi görülen içinde safranın toplandığı bir organımızdır, Halk arasında öd kesesi olarak bilinir. Yetişkin bir insanın safra kesesi bir günde yaklaşık 700 ml. Safra üretir.

Safra kesesinin görevleri

Mideden gelen asit yiyecek karışımının ayrıştırarak asidin kana karışmasını önler, yoğunlaştırılmış safrayı oniki parmak bağırsağına belirli aralıklar ile göndererek yiyeceklerin bünyesinde bulunan vitaminlerin çözülmesini, hemoglobin parçalanma sürecinde ortaya çıkan 'billirubin' ve karaciğer tarafından artık olarak ortaya çıkarılan kolesterol'ün azaltılmasını sağlar.

Safra kesesi iltihabi en sık karşılaşılan safra kesesi hastalığı olarak kabul edilir. İltihabın oluşumu genellikle safra kesesi taşlarının oluşumundan kaynaklanır, taşların oluşması ile iltihap görülür. Aynı zamanda safra kanallarının taşlar tarafından tıkanması ile safra kesesi büyümesi görülür, taşların safra kanallarını tıkaması ile kese de şişme görülür buna \"akut kolesistit\" denir. Karın sağ üstünde başlayan kuru ağrı, sırtın sağ bölümünde yer alan ağrı ve genel olarak huzursuzluk bu rahatsızlığın belirtileridir. Özellikle demir yönünden zengin yemeklerin yenmesi ile oluşan karında şişlik ve gaz bir başka belirtidir. Bir diğer iltihabi durum ise \"kronik kolesistit\" ise; Genellikle kırk yaş üstü kadınlar da görülen bu iltihaplanma şeklinde safra kesesi büzülerek işlevlerini tam yapamaz, kullanılmayan safra kesenin şişmesine neden olur.

Pankreas

Midenin alt arkasında belin önünde, karın boşluğunda yer alana bir salgı bezidir. Hayati önem de görevleri bulunan pankreas baş, gövde, boyun ve kuyruk bölümünden oluşur, baş bölümü karaciğere yani sağ tarafa yakın, kuyruk tarafı ise karnın soluna doğru hafif yukarı gelecek şekilde uzanır. Görünümü baştan kuyruğu doğru yassı ve uzunluğu yetişkin kadın ve erkeklerde de 15 - 25 cm. Olurken ağırlığı kadınlar da 50 gr. Erkekler de 70 gr. Civarındadır.

Karaciğer, dalak ve pankreas üst mezanter atardamarlar ile beslenir. Üçünün uyumlu çalışması şarttır, öyle ki birinde oluşan hastalık bir diğerinin yorulmasına ve çabuk hastalanmasına yol açacaktır. Pankreas'ın İç ve dış salgı şeklinde iki çeşit görevi vardır. İç salgı ile \"Langerhans adacıkları\" hücrelerini yapar, bu hücrelerin inisülün dengelemek gibi görevleri vardır. Dış salgı görevini pankreas'ta bulunan asinus kesecikleri yerine getirir. Bu kesecikler pankreas özsuyu'nun oniki parmak bağırsağına dökülen bir çeşit sıvı salgılar. Bu salgılar bir glikozun glikojene dönüşmesini sağlar. Pankreasın düzenli çalışmaması şeker hastalığını beraberinde getirir.
" } ] }