{ "title": "Safra Kesesi Polip", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-polip.jpg", "date": "21.01.2024 05:13:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Safra kesesi polip, safra kesesinde meydana gelen, kötü huylu olmayan oluşumlardır. Safra kesesi, karaciğerin hemen alt kısmında yer alan bir organdır. Kaslı ve armuda benzeyen bir yapıya sahip olan safra kesesi, karaciğerden gelen safranın depolandığı organdır. Safra kesinde oluşum gösteren polipler kolesterol polipleri olarak da adlandırılır. Polipler safra kesesinin etrafında oluşum gösterir. Ultrason muayene sayesinde safrada meydana gelen polipler tespit edilebilir. Polipler tespit edildikten sonra safradan örnek alınarak tespite dilen polipin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı araştırılır. Safra kesesinde oluşum gösteren polipler genelde iyi huylu polipler olsa da kötü huylu poliplerin de görülme olasılığı az da olsa vardır.

Safra kesesinde polip erişkin insanların %5'inde görülebilmektedir. Yaşa, hormonlara, cinsiyete, gebeliğe bağlı olmaksızın herkeste görülebilen safra kesesi poliplerinde en sık olarak muozal kolesterol poliplerine rastlanır. Safra kesesinin hemen ortasında yaklaşık 10 mm ya da daha küçük olabilir. Bu poliplerin tedaviden sonra nüksetme olasılığı yüksektir. Kolesterol polipleri olarak adlandırılan polipler kötü huylu değildir ve kansere dönüşme ihtimali hemen hemen yoktur. Safra kesesinin alt tarafında kolesterol birikimi sebebiyle meydana gelen poliplerin safra taşına neden olma olasılığı da vardır.

Safra kesesinde oluşan polipler şayet 10 mm'den daha büyükse adenomyomlar olarak tanımlanır. Bu tür polipler kolesterole bağlı olmadan iltihaba bağlı olarak gelişirler. Bu poliplerin kansere dönüşme olasılığı vardır. Kansere dönüşme olasılığı poliplerin büyüklüğüne göre değişebilir. Oluşan polipler eğer ufak çaplı ise kanser riski yok denecek kadar azdır. Eğer tespite dilen polip 1 santim ve üzerinde ise kanser olasılığında artış yaşanır.

Safra kesesi polipleri daha çok kimlerde görülür?
Safra kesesi poliplerinin oluşma neden olur?

Safra kesesi polipleri safra kesesinin mukoz membranında aşırı şekilde yağ ve lipid üretimi nedeniyle meydana gelen oluşumlardır. Zamanla safra kesesi yağları metabolize yapmakta zorlanır ve bölgede metabolize edilemeyen yağlar birikmeye başlar. Bu olay karşısında polipler meydana gelir.

Safra kesesi polipleri belirtileri nelerdir?

Safra kesi polipleri genelde herhangi bir belirti ve şikâyete yol açmadan seyreder. Bazen yaşanan belirtiler ciddiye alınmayacak kadar hafiftir. Polip safra kesesinde büyüdükçe karın ağrısı yaşanabilir. Bazen ise şişkinlik, hazımsızlık, sarılık, mide bulantısı ve bazı besinlere karşı hassasiyet görülebilir. Polipler tomografi, ultrason gibi tekniklerle tanınabilir.

Safra kesesi polipleri nasıl tedavi edilir?

Safra kesesi polipleri tespit edildikten sonra incelenir. Poliplerin büyüklüğüne göre uygun tedavi seçeneği belirlenir. Tespit edilen polipler büyük değilse hasta rutin aralıklarla takip edilir. Rutin takiplerde poliplerin gelişimi incelenir. Rutin takiplerde poliplerde büyüme tespit edilmişse ve polipler kanser riski oluşturuyorsa operasyon ile safra kesesinin alınması gerekebilir. Operasyonda kolesistektomi tekniği ile safra kesesi ile polipler de alınır. Safra kesesinin alınması vücut sağlığını olumsuz yönde etkilemez. Çünkü vücut safra kesesinin fonksiyonlarını yerine getirebilme kabiliyetindedir. Ameliyattan sonra hastada geçici olarak karın ağrısı, mide bulantısı, ishal gibi şikâyetler gelişebilir. Safra kesesi ve polipler çıkarıldıktan sonra da hasta belli aralıklar ile takibe alınmalıdır. Poliplerin tekrarlama olasılığı olduğu için bu rutin takipler oldukça önemlidir. Erken dönemde tespite dilen poliplerin tedavisi daha kolay gerçekleştirilir.
" } ] }