{ "title": "Safra Kesesi Şişmesi", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 01:56:48", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Safra Kesesi Şişmesi: Safra kesesi karnın sağ üst tarafında karaciğerin altında yer alan bir organdır. Günlük 1 litre yakın safra üretir. Safra kesesinde en sık görülen hastalık kesede taş oluşmasıdır. Küçük taşlar pankreas kanalının tıkanmasına yol açarak iltihaplanma ve şişme meydana gelir. Buna safra kesesi şişmesi adı verilmektedir.

Safra kesesi her ne kadar karaciğerin altında bulunan ve safranın toplandığı bir organ olsa da anatomik olarak karaciğerin bir parçası olarak tanımlanır. Safra kesesinin temel görevi karaciğer tarafında yapılan safranın yapılaştırılması yoğunlaştırması ve mideye gıda girdiğinde safra kesesi içinde biriktirdiği bu koyu safrayı, duvarını kasarak ince bağırsağın başlangıç kısmına ve buradan mideye iletir. Bu şekilde alınan gıdanın hazmedilmesine yardımcı olur.

Safra kesesinde şekillenebilen safra taşları, bu sindirim sıvısında katılaşan birikintilerdir. Bazen bu taşlar bir mercimek kadar küçük veya bir golf topu kadar büyük olabilir. Bu taşlar bazı şikâyetleri ortaya çıkarır şikâyetlerin başında hazımsızlık, şişkinlik bulantı gibi şikâyetler olur. Safra kesesi şişmesi de işte bu sebeple olmaktadır.

Safra Kesesi Şişmesinin (İltihabının) Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi iltihabı karın ağrısıyla başlar. Özellikle karnın sağ tarafında ağrılar olur, zamanla ateşlenmelere sebep olur. Ağrı ön göğüs ve sırttan kürekten başlar ve git gide etrafına yayılır mide bulantısı, kusmaya yol açar.

Safra kesesinde bulunan ve safra kesesi kanalından daha büyük bir taş kanalı tıkadığı zaman kesenin içindeki safra boşaltılamaz ve safra kesesi şişer enfeksiyon için uygun bir ortam oluşur.

Safra kesesi Şişmesinin tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide öncelikle bölgede tıkanmaya neden olan taşın büyüklüğüne röntgen çekilerek bakılır. Hastanın durumuna göre işlem yapılır, ameliyat gerekiyor ise işlem laparoskopi eşliğinde yapılır. Ameliyat esnasında bölgede bulunan taş ve çamur özenle temizlenir. Gerekirse safra tamamen alınabilir.

Safra kesesindeki safranın kimyasal yapısındaki dengesizlikler sonucu kesede taşlar oluşmasına ise safra kesesi taşı adı verilmektedir ve safra kesesi şişmesi nedenlerindendir. Safra kesesindeki rahatsızlıklara tanı konması için ultrasonografi incelemesi sonucu meydana çıkar. Safra kesesi taşında böbrek taşı gibi kırmayla düşürülme tedavi yöntemi yoktur. Uzman doktorlar tarafında yapılan tetkikler sonucu ameliyatla alınır. Günümüzde safra kesesi taşının en uygun ameliyat şekli kapalı yani laparoskopik yöntemdir. Ancak bazı nedenlerden dolayı kapalı ameliyat yapılamadığı durumlarda açık ameliyat yapılır. Safra kesesi taşlarının alınıp kesenin yerinde bırakılması söz konusu değildir. Taşlarla birlikte organın tamamı alınıyor. Safra kesesinin alınması durumunda laparoskopik kolesistektomi uygulanıyor. En sık kullanılan yöntem ise laparoskopik ameliyatlardır.
" } ] }