{ "title": "Safra Kesesi Taşı Ameliyatı", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-tasi-ameliyati-5389.jpg", "date": "20.01.2024 04:37:22", "author": "Mehmet", "article": [ { "article": "
Safra kesesi rahatsızlığı, denilince ilk akla gelen safra kesesinde oluşan safra taşı gelir. Çok şiddetli ağrılara sebep olan safra kesesi taşı fazla yağlı tüketilen yemeklerin arkasından kendini gösterir. Safra kesesinin içerisinde askı halinde bulunan maddelerin bozulması ile safra sıvısının çöküp safra taşların oluşmasına sebep olur. Kolesterol yağlarına bağlı çökmeler bu taşların oluşumunda ilk sırada yer alsada bazen de kan yıkımlarının neden olduğu bazı kan hastalıkları bilirubin taşlarının oluşumuna neden olabiliyor. Başlarda çamur şeklinde oluşan çökmeler Kristallerden oluyor, daha sonra da safra kesesi taşı haline gelebiliyor. Bu taşlar zamanla 3 veya 5 santimetreye kadar büyüyüp safra kanalını tıkayabiliyor. Tıkanmış olan safra kanalı karaciğer tarafından üretilen safra sıvısı alamıyor ve safra kesesi midede bulunan yağları eritemeyip ve ağrı ve rahatsızlıkların oluşumuna sebep oluyor. Bu durumda safra kesi taşı ameliyatı olmanız gerekir. Safra kesesi taşı ameliyatlarında safra kesesi tamamen alınması gerekir. Yapılan deneme ve araştırmalarda sadece taşlar temizlenmiş olsa, safra kesesi kısa bir zamanda tekrardan taş üretebiliyor. Aynı sıkıntı ve ağrılar tekrar yaşanıyor o nedenle safra komple almak için ameliyat yapıyor.

Safra kesesi taşı ameliyatı nasıl yapılır?

Safra kesesi taşı ameliyatı için kullanılan birçok ameliyat yöntemleri vardır. Son yıllarda en fazla kullanılan yöntem ise laparoskopi (Kapalı) ameliyat yöntemidir. Bu yöntem ile yapılan safra kesesi taşı ameliyatlarında ülkemiz doktorları oldukça tecrübe kazanmıştır. Hastanın durumu içinde en ideal ameliyat tekniği bu yöntemdir. Safra kesesi taşı ameliyatı için hastaya genel anestezi yöntemi uygulanır. Hasta uyutulduktan sonra karın boşluğuna 4 adet 1 cm'lik kesi açılarak ameliyata başlanır. Bu kesilerin ikisinde ameliyat aletleri kullanılır. Diğer kesi erin birinden hava uygulanarak karın boşluğu şişirilir. Son kesikten ise safra kesesi taşı ameliyatı için hareketli kamera yerleştirilir. Bu kamera sayesinde görüş sağlandığı için uygun pozisyon oluşturulur ve büyük bir ekrana yansıtılarak doktora görüş sağlanır. Genel cerrah uzmanı ilk önce safra kanalı ile safra ve kan damarları ile safrayı kelepçe takarak ayırt eder. Daha sonra diğer organlara zarar vermeden safra kesesini diğer organlardan bağımsızlaştırılır. Safra kesesi kesilerek içerisindeki taşlarla birlikte dışarı çıkartılır. Eğer dışarı çıkarılamayacak kadar büyük ise karın boşluğu içerisinde bir torba içerisinde parçalanarak küçük parçalar halinde çıkartılır. Ameliyat kesileri kapatılarak operasyon tamamlanır. Safra kesesi taşı ameliyatı olan hastaya yaklaşık olarak 4 saat sonra sıvı gıdalar ile beslenme başlatılır. Hasta 24 saat sonra taburcu edilebilir. Safra kesesi alınmış kişilerin yağlı besinlerden uzak durması gerekir. Bundan sonra da beslenme yaparken çabuk çabuk yemek yemesi gerekir. Midenin boş kalmaması gerekir. Aksi halde safra kesesi olmadığı için karaciğerin ürettiği safra sıvısı direk mideye döküleceğinden boş mideye zarar verebilir.
" } ] }