{ "title": "Safra Kesesi Taşı", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-tasi-8478.jpg", "date": "19.01.2024 16:14:42", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "
Safra Kesesi Taşı, karnın sağ üst kısmında bulunan armut şeklindeki organlarımıza safra kesecikleri adı verilmektedir. Safra kesesi, kanallarla karaciğer, pankreas ve bağırsaklara ulaşır. Safra keselerinin görevi, öğünler karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolamak ve bu sıvı ile yemekleri öğütmek ve sindirmektir. Bir depo organıdır. Safra kesesi taşı ise yiyeceklerden alınan yağın sindirilmesine yol açar. 40 yaş ve üzeri insanlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Hastaların büyük çoğunluğundan safra kesesi taşı belirtileri görülmez. Bu sebeple safra kesesi taşları sesiz bir sağlık sorunun olarak kabul edilir. Hastaların %30'luk bir dilimi ise bu hastalığın belirtilerini şiddetli bir şekilde hissetmektedir. En sık görülen hastalıklardan biridir. Genellikle karın bölgesinin sağ ve orta kısımlarında sancılı ağrılar ve aşırı düzeyde şişkinlik ile belirtiler başlamaktadır. Ağrı, şiddetlendikçe sırt bölgesine kadar gelmekte ve 1-2 saat kadar sürmektedir. Ağrılar 4-5 saat kadar sürüyorsa, muhtemelen safra kesesi tahriş olmuştur. Ağrının artması ile kusma oluşabilir. Vücudun pozisyonu değiştikçe ağrı artmaz veya azalmaz. Ayrıca safra kesesi taşı enfeksiyona yol açmaya, safra kesesi kanalına düşerek tıkanma yaratmaya, sarılık oluşumunu tetiklemeye ve uzun dönemde safra kesesi kanserine yakalanmaya yol açabilir.

Safra Kesesi Taşının Oluşma Neden Olur?
Safra Kesesi Taşının Belirtileri Nelerdir?
bu hastalığın başlıca belirtileri olarak bilinmektedir.

Safra Kesesi Taşının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Taşları eritmek için genellikle doktorlar ursodeoksikolik asit kullanmaktadırlar. Fakat bu ilaç oldukça pahalıdır ve ilaç kullanımı bırakılırsa taş tekrar oluşmaya başlar. Safra yolundaki tıkanma için diğer bir seçenek ise endoskopik retrograd sfinkteromi ve ardından endoskopik retrograd kolonjiopankreatografi kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra cerrahi seçeneklerde bulunmaktadır. Safra kesesinin alımı (Kolesistektomi) ile %99 ihtimalle taşın bir daha oluşma tehdidini ortadan kaldırır. Depo organı olduğu için genellikle safra kesesinin alımı hayati bir risk taşımamaktadır.

İki cerrahi seçenek bulunmaktadır. Bunlar açık ve laparoskopik ameliyatlardır. Ayrıca beslenmenin düzenlenmesi, bazı bitkisel ilaç tedavileri, litotripsi (Özel bir alet yardımıyla şok dalgaları kullanılarak taşların parçalanması) ve bazı ilaç tedavileri de bu hastalığın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.

Bazı hastalarda ise safra kesesinde bulunan taş, ağrı veya sancıya neden olmaz. Bu hastaların ağrıları olmadığı sürece tedavi olmaları gerekmez.
" } ] }