{ "title": "Safra Kesesi Temizleme", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-temizleme.jpg", "date": "19.01.2024 17:14:33", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Safra kesesi temizleme, Safra kesesi karaciğer tarafından üretilen safraların burada depolanmasından sorumlu olan; şekli armuda benzeyen bir keseye safra kesesi denir. Sindirim sırasında safra kanalı ile mideden safraya aktarılır. Safra kesesinde oluşan fazla kristalinmeler ile bu fazlalık kolesterol gibi hastalıklara sebep olabilir. Safra taşı, safra kesesi ya da safra yollarının herhangi bir yerinde bulunabilir. Burada bulunan taşlar çok küçük ya da çok büyük olabilir. Bu taşlar genellikle sarı, yeşil ya da az sıklıkla beyaz renkli olarak da görülmüştür.

Safra kesesindeki taşın belirtileri nelerdir?

Safra kesesinde taş oluşumu hiç belirti göstermeden kendiliğinden gelişebilir. Safra kesesinde taş oluşmasının belirtileri: mide bulantısı, mide gazı, karın ve sırt ağrısı, beniz de sararma, yüksek ateş gibi bulgular ile kendini belli edebilir.

Safra kesesinde taşlaşma sebepleri nelerdir?

Safra kesesinde taş oluşumunun önemli sebepleri arasında dengesiz beslenmeler görülmektedir. Düşük lifli gıdalar ve yağlı gıdalar safra bölümünde taş oluşumuna sebep verilebilir. Ayrıca bazı hastalıklar sebebiyle de safra kesesinde taşmalar meydana gelebilir. Bunların arasında safra yolları enfeksiyonları, kalıtsal kan hücreleri bozuklukları, diyabet hastalıkları, kansızlık, pankreas hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi sebepler safra kesesinde taş oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca obezite hastalarında da taşlaşma eğilimi görülmektedir.

Safra kesesinin ameliyat ile temizlenmesi

Safra kesesinde oluşan taşlarının tedavisi için doktorun öngördüğü ameliyat ile bu bölümün temizlenmesi gerçekleştirilebilir. Kameralı lazer sistemi ile bu bölgede küçük bir delik yardımıyla o bölgeye girilip; bölgedeki taşların lazer ile temizlenmesi meydana gelir. Böylelikle o bölgede taşlar kırılıp; temizleme işlemi gerçekleştirilir. Ancak taşların tekrarlama durumu göz önünde tutulmalıdır. Genellikle cerrahi sistemler ile ameliyat gerçekleştirilmeyebilir. Doğal yollardan temizlenebilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Safra kesesindeki taşlar en doğal temizlenmesi
Safrada taş oluşumunu engellemek için beslenme koşulları

Vücutta bulunan toksinleri ve minerallerin bazılarını vücuttan dışarı atabilmek için bol bol su tüketilmelidir. Günde sağlıklı bir bedenin en az 2 litre su tüketmesi gerekir. Özellikle havanın sıcak olduğu zamanlarda terlemeler dolayısı ile vücudun su kaybetmesine sebep olduğundan dolayı, su tüketim miktarının artırılması gerekir. Böylece safra taşı riskini azaltır.

Çok fazla hayvansal protein yemekte vücutta taş oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu sebepten dolayı günlük et ve yumurta gibi gıdaların idrar da taş oluşumuna teşvik ettikleri için, dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. İçerisinde bulunan ürik asit açısıyla zengin oldukları için safra taşı oluşumuna sebebiyet verebilirler. Hayvansal gıda, balık gibi yararlı olan yiyecekler tüketmek daha faydalı olacaktır.
" } ] }