{ "title": "Safra Kesesi Vücudun Neresinde", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesi-vucudun-neresinde.jpg", "date": "20.01.2024 06:37:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra kesesi vücudun neresinde, safra kesesi vücudumuzda karaciğerin üretmiş olduğu safrayı biriktirerek konsantre hale getirme ve safra yollarından bağırsağa ulaşmasını sağlayan organımızdır. Yeri karında üst tarafta olup, karaciğerin hemen altındadır. Şekil olarak armudu andırır. Safra kesesinin içeriğindeki kolesterol ve pigmentlerin oluşturduğu çökelek, zamanla taş oluşumuna neden olarak, organın hastalanmasına yol açabilir. Taşların büyüklüğü farklı olup, genellikle kolesterol taşlarından meydana gelir. Röntgen çekiminde görünmeyen taşların ağrıya neden olması oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Safra kesesi taşları bakımından özellikle 20-60 yaş arasındaki kadınlar erkeklerle kıyaslandığında 3 kat daha risklidir. Ayrıca fazla sayıda doğum yapanlar, kilolu olanlar, 60 yaşından büyük olanlarda safra taşı oluşumu bakımından risk taşırlar. Kadınlarda hamilelik döneminde meydana gelen yağ ve kolesterol seviyelerindeki düzensizlik hamilelikten sonra kendini safra kesesi taşı olarak kendini gösterir.

Safra kesesi bulunduğu yer itibarıyla herhangi bir rahatsızlığında karnın üst bölgesinde başlayıp, sırt ve omuzlara kadar yayılan ağrıyla kendini gösterir. Buna çoğunlukla bulantı ve kusma eşlik eder. Özellikle yemeklerin ardından safra kesesinde meydana gelen kasılma ağrıda etkili olur. Eğer safra kesesinde taş bulunuyorsa, kasılmayla birlikte taşın boyun kısmına kayması yüzünden burada sıkışması ağrının oluşmasına yol açar. Aynı zamanda idrarda koyuluk, dışkının renk değiştirmesi gibi semptomlarda ortaya çıkabilir. Bu durumda iltihap meydana gelirse, hastada ateş yükselmesi, üşüme ve titreme oluşur. Yaşın ilerlemesi belirtilerin daha hafif olmasıyla sonuçlanır. Safra kesesi hastalıkları ağrının dışında sarılık, pankreatit, gıdalara karşı tahammülsüz olma gibi belirtilerde ortaya çıkabilir.

Safra kesesi rahatsızlıkları fiziki muayene sonrası yapılacak ultrasonografi tetkiki sayesinde kolayca teşhis edilebilir. Tipik belirtilerle seyreden safra kesesi sorunları, tetkiklerin ardından belirlenir. Genellikle taş ve çamur kalıntıları bu şekilde görülebilir. Eğer safra yollarına yayılan iltihap, taş sorunu olursa, MR, BT gibi tetkikler kullanılır. Özellikle taşların verdiği rahatsızlıklar dayanılmaz derecede olursa safra kesesinin laparoskopik yöntemle alınması kararı verilebilir. Bu yöntemle hastalar 1-2 günde hastaneden taburcu olabilir. Safra kesesi vücutta bulunduğu yere göre hastalıklarını belli edecek belirtiler gösterir. Bu nedenle teşhis ve tedavi kolay şekilde yapılır.
" } ] }