{ "title": "Safra Kesesinin Görevi", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-kesesinin-gorevi.jpg", "date": "19.01.2024 21:52:53", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Safra kesesinin görevi safra, karaciğer tarafından üretilen ve bağırsaklara dökülen bir salgı olmaktadır. Karaciğerin çok yorulmamasını sağlayan bu kesenin görevi, oral yolla alınan yağda erimiş olan A, D, E ve K vitaminlerinin emiliminin olmasında önemli rol oynamaktadır. Bazı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan bir organdır. 50 ml hacminde olan bu organ, karnın sağ tarafında karaciğerin altında bulunan yeşil renkli, keseye benzeyen bir organ olmaktadır. Safra kesesi depolamış olduğu safrayı on iki parmak bağırsağına boşaltmaktadır. Bu sayede hazım daha kolay olmaktadır. Sindirim sisteminde önemli rolü vardır.

Safra kesesinin en önemli görevi, bağırsakların görevini yerine getirmekte yardımcı olmaktadır. Çünkü karaciğer tarafından salgılanmış olan safranın depolayıp, bir süre sonra bu safrayı yoğunlaştırıp on iki parmak bağırsağına boşaltır. Böylelikle bağırsakların hazmetmesi daha kolay olmaktadır. Bazı insanlarda, safra kesesinde oluşan iltihaplar veya safra kesesi taşlarının oluşması nedeniyle safra kesesi ameliyat edilerek alınmaktadır. Safra kesesi iyi çalışmayan insanlarda hazımsızlık olmaktadır.
" } ] }