{ "title": "Safra Reflüsü", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra-reflusu.jpg", "date": "20.01.2024 17:05:28", "author": "Damla Çetin", "article": [ { "article": "
Safra Reflüsü, Vücutta birçok geri kaçış söz konusudur. Bu yüzden Reflünün kelime anlamı geriye kaçış olarak bilinir. Halk dilinde sıkça dile getirilen reflü safra sıvısının veya gıdadaki asit oranının midedeki gıdanın geri kaçışıdır. Reflü hastalığının birçok adı vardır bunlardan bazıları, reflüozofaşit, özofayiyal reflü bu isimlerden bazılarıdır.

Alkalen Reflü Gastriti

Alkalen reflü gastriti veya safra gastriti kolesistektomize hastalar da görülmektedir. Bazen kesesi normal olan şahıslarda safradaki sıvının bir şekilde ince bağırsaktan aşağı kısma gitmesinin yanında mide içine de bolca reflü olması ile yani geri kaçış olması ile oluşur. Safra kesesi Reflüsü oluşan kişilerin safra kesesi görevini tamamlayamayacaktır. Safra kesesinin görevi karaciğer tarafından salgılanan safra sıvısını bekletmek depolamak ve gerekli zamanlarda ince bağırsağa göndermektir. Safra Reflüsü oluştuğu zamanda ise sıvı yalnızca gerekli zamanlarda değil sürekli ince bağırsağa sıvı göndermeye başlar ve bu da fazlalığın mideye çıkmasına aynı zamanda mide ağrısına yol açar. Bu nedenle mide asitlere karşı savunmasını kaybeder. Bu durum alkalen reflü gastritidir. Cerrahi seçenekte safra akışı mideden uzaklaştırılarak yapılmaktadır. Hastalar gece yattıkları zaman fiziksel olarak daha fazla safra reflüsüne maruz kalabilirler. Mide yüzeyi normalde aside dayanıklı olmasına rağmen safraya daha az dayanıklıdır. Çok sık safra reflüsü olan mide yüzeyi bir süre sonra ülserasyonlara ve erozyana maruz kalacaktır. Mideye yansıyan reflü ilerlediği zaman midede yaraya yol açacaktır bunun için safra reflsünü azaltacak, ilerlemeyi durduracak ilaçlar veya şiddetli ağrı oluyor ise ağrı kesici kullanılmalıdır bunun öncesinde doktor kontrolünden geçilmesi gerekir.

" } ] }