{ "title": "Safra", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safra.jpg", "date": "19.01.2024 15:42:19", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Safra, karaciğer organı tarafından salgılanan yeşilimsi ve kahverengi bir sıvıdır. Karaciğer salgısı olan safraya aynı zamanda öd de denilmektedir. Safra yağ sindirimine yarayan bir salgı olduğu gibi eskimiş alyuvarların tahribi sonucu meydana gelen bir atılma ürünüdür. Safra karaciğer tarafından salgılanan bu sıvı, acı ve sarı renkte olup, alkalen yani bazik bir yapıya sahiptir. Bu sıvı onikiparmak bağırsağına dökülmektedir. Safra sıvısı her kilogram beden ağırlığına on altı mililitre (Santimetre küp) düşmektedir. Bu sıvının %97'sini su oluşturmaktadır. Sıvının geriye kalan kısmını ise direkt bilirübin, biliverdin, safra tuzları, safra asitleri, lipitler, elektrolitler, bazı enzimler ve karaciğerin zehrini azaltan bazı farklı maddeler bulunmaktadır. Safra karaciğerin içindeyken açık sarı renkte olup, çok akıcı kıvamlı ve fazlasıyla acıdır. Bu sıvı karaciğerin içine biriktikten sonra karaciğer safra yolu ile safra kesesi ya da torbasına dolar ve safra kesesinde kıvamı yoğunlaştığı için tadı da gittikçe acılaşmaktadır. Bağırsakların içine yağlı bir cisim gelince, safra kesesinin kasılıp, gerginleşmesiyle bağırsaklara safra dökülmektedir. İnce bağırsaklardaki yağlar yağ asitlerine bölünürler. Yağ asitleri ince bağırsağın bazik ortamında kalsiyum tuzları ile birleşip, suda çözülmeyen kalsiyum sabunları halini alırlar. Bu safra asitleri oluşan sabunları koloidal parçacıklar haline getirmektedirler. Böylece yağların bağırsaktan emilip yok olmasını sağlarlar. Kolesterol bağırsak yoluyla tekrar vücudun içine girmektedir. Bilirubin adlı madde ise dışkı yoluyla vücuttan atılır. Başlıca görevi ise yağların sindirilmesi, emilmesi olan safranın herhangi bir sebeple bağırsağa geçememesi durumunda kana karışarak sarılık meydana getirmektedir.