{ "title": "Safran", "image": "https://www.safran.gen.tr/images/safran.jpg", "date": "20.01.2024 00:28:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safran, süsengiller familyasından olan, çiçeklerini sonbaharda açan, yaklaşık 20-30 cm boylarında baharat olarak kullanılan soğanlı bir kültür bitkisidir. Şeritimsi yaprakları olan, üç tepecikli mor çiçekleri bulunan bir bitkidir. Etli, yuvarlak ve kaidesi yaklaşık 4 cm çapında, üzerinde esmer pullar bulunan, köklü ve soğanlı bir yapıya sahiptir. Bitkinin çiçekleri ile tepeciklerini bitkiye bağlayan yaprak saplarının hepsi kurutularak, tat verici ve gıda boyası yapımında kullanılır. Anavatanı Güneybatı Asya olan safranın en fazla yetiştirildiği ülkeler arasında İtalya, İran, İspanya ve Fransa bulunmaktadır. Ülkemizde de Safranbolu bölgesinde yetiştirilir. Safran tüm dünyada kullanılan baharatlar arasında en pahalısıdır. Altından bile pahalı olan bu bitkinin yetiştiriciliği oldukça kazançlıdır. Çünkü yarım kilo safran elde etmek için, 80.000 çiçek kullanılır. O kadar etkilidir ki, kendi ağırlığının yaklaşık 100.000 kat fazla suyu kendi rengi olan sarıya boyayabilir. Bu bitki normalde kırmızı renkli olsa da kullanımda sarı renk vermektedir.